Hartie reciclata in bucatarie

Posted: April 27, 2010 in *Hartie reciclata
Tags: , ,

Stiti cum puteti obtine hartie reciclata in casa? Este un proces foarte simplu! Aveti nevoie de: blender, fier de calcat (va recomand sa folositi electrocasnice uzate, de care nu mai aveti nevoie in viitor), un vas mare cu apa, o rama de fotografie cu o panza fixata, doua prosoape, hartie de bucatarie, si… maculatura!. Eu am folosit o agenda de care nu am fost prea multumita, si ceva hartie verde pentru culoare. Bineinteles, puteti folosi  reviste, oferte de la supermarket, corespondenta…. ce va pica in mana.

Sa incepem!

  • Rupeti hartia in bucati medii, si o mixati in blender impreuna cu un pahar apa.
  • Pasta obtinuta o turnati intr-un lighean (cu apa, precum in imagine).
  • Folositi rama cu panza pentru a “pescui” ceea ce va fi hartia noastra. Asteptati pana se scurge cat mai multa apa din rama.

  • Asezati rama pe un prosop uscat, si absorbiti apa cu o laveta. Eu am gasit una foarte faina, care absoarbe super (si nu se lipeste pasta de ea).
  • Dupa ce ati absorbit cat de multa apa puteti, folositi un betisor pentru a desface marginile, apoi incepeti sa ridicati hartia din rama. Fiti atenti, hartia este FOARTE fragila in acest moment, deci va trebui sa lucrati cu delicatete.

  • Asezati hartia fragila pe un prosop uscat.
  • Acoperiti cu doua bucati de hartie din aceea absorbanta pt bucatarie.
  • Incepeti sa treceti fierul de calcat incins peste servet, pana cand acesta ramane uscat la suprafata. Ridicati servetul, intoarceti hartia reciclata, acoperiti din nou, si calcati.
  • Cand servetul nu mai absoarbe umezeala din hartie, puteti atinge “minunea”  direct cu fierul, pana cand este complet uscata.

Sper din tot sufletul ca ati inceles procesul. Niciodata nu am fost buna sa ii invat pe altii. Puteti pune intrebari. 🙂

Imediat am sa va arat niste lucrusoare foarte foarte misto pe care le puteti face din hartie  reciclata IN CASA! Abia astept!

Comments
  1. Cris says:

    super tare! O sa incerc si eu asa ceva, multumim ca ne spui si noua din secretele tale 🙂

  2. Cu putina chimie poti desparte cerneala de celuloză şi cred că folosind pigmenţi naturali din fructe, flori sau alte plante, poţi obţine culori diferite.
    Îmi place ce faci, ai descoperit singură sau ai adaptat ce ai învăţat?

  3. Cris, mie mi-a iesit din a II a incercare. Sper ca tu sa reusesti din prima!
    Te pup!

  4. Bibs says:

    Cat de fargil e rezultatul final? Arata foarte bine, dar mi-e frica sa nu se rupa prea usor.

  5. Bibs, daca vei pune in lighean mai multa pasta de hartie, va iesi mai groasa, deci mai rezistenta. Ale mele au iesit destul de ok. Nu mi se par foarte fragile. 🙂

  6. Bogdan, nu stiu de ce, dar comentariul tau a intrat in spam. Am vazut acum, si l-am aprobat pe blog. Nu am invatat singura. Din pacate, nu am o imaginatie atat de bogata, si idei atat de bune. 🙂

    Iti multumesc pentru vizita!

  7. ovledo says:

    @Bogdan Cristescu
    S-a incercat cu inalbitor, indepartarea culorii, dar s-a facut un miros in bucatarie… 🙂

  8. Stefinutz says:

    Bună ! Vreau să mă apuc să fac hârtie……..Îmi spui te rog ce fel de panza sa pun pe ramă ?

  9. Stefinutz, panza de cusut goblen (sau alt material asemanator) este perfecta! Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat. Mult succes!

  10. Anca says:

    Felicitari pentru initiativa ta de a-i invata si pe altii!!! Mi se pare super o sa incerc si eu acasa!!!Am dat din intamplare peste blog…cautam caiete din hartie reciclata. Am o intrebare…pentru cele parfumate, cum trebuie sa fac?Pun ulei aromat de ex in mixer? sau pot sa storc o portocala de exemplu?:D haha

    Si o a doua intebare: practic este ca o foaie de hartie normala?adica pot sa o indoi fara sa se rupa? Mersi! Bafta in continuare!

  11. Buna, Anca! Eu am pus ulei parfumat direct in blender. Nu stiu daca va ramane mirosul foarte puternic daca vei stoarce o portocala. Probabil isi va pierde parfumul cand vei calca hartia. Dar poti incerca oricum. 🙂

    Am folosit aceste coli de hartie pentru felicitari, si nu s-au rupt dupa ce le-am indoit.

    Daca te apuci de fabricat hartie, sa-mi spui daca ai obtinut rezultatul dorit. Iti stau la dispozitie daca ai alte intrebari. Iti multumesc pentru vizita!

    P.S. Eu am obtinut hartie reciclata dupa multe incercari, nervi, trancaneli, etc. Daca nu reusesti din prima… nu dispera!

  12. casahanu says:

    draga mea, multumim pentru sfaturi. am incercat si eu, insa sub nici o forma nu am putut sa o scot din forma aseara caci era prea moale. acum cand am venit de la serviciu a, reusit intr-un final, cu marginile cam zdrelite. am terminat acum de calcat. sunt foarte mandra de reusita. ce este drept, a iesit mai mult carton decat hartie 🙂 si cred ca daca o indoi se rupe , dar tot e ceva.
    eu am pus 6 pagini din oferta kaufland si o foaie colorata. apoi am mixat cu un pahar de apa. la un moment dat la impotmolit blenderul. cred ca a fost prea multa hartie ptr un pahar , asa ca am mai pus unul, pasta iesita mi s-a parut ok. Apoi ptr ca nu am lighean suficient de mare am completat cu apa tot si am turnat direct in forma. am lasat la scurs, si de acolo restul.
    Tu cata hartie pui la un pahar de apa? Si vroiam sa mai intreb: fierul de calcat la ce grad il tii cand calci foaia?

  13. Casahanu, nici mie nu mi-e iesit din prima incercare. Am incercat de mai multe ori, pana cand am devenit mai indemanatica. 🙂

    Grosimea depinde de cantitatea de pasta pe care o pui in apa. Daca pui mai multa, vor ramane mai multe impuritati pe panza, deci va iesi mai groasa. Un fel de carton, dar nu foarte dur. Apoi, pe masura ce scoti din lighean, hartia va iesi din ce in ce mai subtire. Iti spun sincer ca hartia mea (sau cartonul) nu s-a rupt odata ce l-am indoit, deci l-am putut folosi pentru felicitari.

    Eu pun mai putina hartie in blender, si iau in calcul inclusiv calitatea acesteia. De exemplu, folosesc trei pagini de oferta + o factura (sau plic alb folosit, o coala alba scrisa care nu-mi mai foloseste, etc)+ doua pahare apa. Ofertele de la supermarket nu sunt facute dintr-o hartie foarte calitativa, dar recicland si ceva mai bun, rezultatul va fi altul.

    Un alt motiv pentru care hartia ta a iesit prea groasa, este lipsa ligheanului. Desi ai completat cu apa, se vede ca nu a fost destula.

    Fierul de calcat il tin la puterea maxima, fara aburi. Dar habar nu am cate grade sunt.

    Ma bucur ca ai incercat sa realizezi aceasta hartie, dar imi si pare rau deoarece te simt putin dezamagita. Iti stau la dispozitie pentru alte intrebari!!!

    Succes!!!

    • casahanu says:

      Multumesc pentru raspuns. Nu sunt deloc dezamagita. sunt chiar foarte bucuroasa ca am reusit chiar si asa din prima. Ma gandeam ca poate o exista vreo reteta fixa si nu am inteles eu, dar se pare ca nu, asa ca sunt si mai fericita ca mi-a iesit.
      Tu ziceai ca pe masura ce scoti din lighean, deci dintr-o pasta faci mai multe coli, nu? Ca eu am turnat-o pe toata in forma ptr o coala :))
      Cu ligheanul nu mai am ce face, am cumparat cel mai mare lighean din comert si nu incape! Dupa ce l-am chinuit pe sot sa-mi faca rama aia (s-a dus saracul la tamplar) nu mai pot sa ii zic nimic :)) Cred ca m-ar impusca daca ii zic ca imi trebuie mai mica.
      Multumesc si o zi buna!

  14. Uau, deci tu te-ai pregatit ca pentru razboi! Imi place ca ai luat in serios treaba asta cu reciclatul. Imi pare rau ca ai ramas cu un lighean pe cap, dar cine stie cand poate folosi intr-o casa…

    Eu folosesc o rama A5 (cumparata de la un magazin de vechituri), deci hartia mea este mica mica, si incape intr-un lighean mediu. Imediat ce ajung in Romania imi fac rost de o rama mai mare.

    Da, dintr-o “portie” de pasta fac mai multe coli. Torn pasta intr-un lighean cu apa, si o filtrez pana cand nu mai ramane mare lucru (am explicat in articol).

    Iti multumesc, o zi buna sa ai si tu!

  15. valentina says:

    Buna la toata lumea.Ce-ati zice daca am turna catava picaturi de aracet in acea pasta?

  16. Buna, Valentina! Mi-a mai “soptit” cineva acest secret, insa nu am apucat sa incerc si aceasta varianta. Cu siguranta voi amesteca putin aracet in compozitie data viitoare. Uneori am si eu probleme cu hartia, nu se desface ori se rupe la jumatatea panzei.

    Iti multumesc mult!

    Oricine mai are sugestii sau idei noi, este liber sa le scrie pe blog. 🙂

  17. Ema says:

    I’m so happy!!!!! NU gaseam o hartie ok sa-i scriu scrisori, dar iote ce minune!!
    Maine incerc!! :”> Sper sa functioneze!
    Cam tare site-ul(l-am gasit pe Lorette)!! 😀

  18. Ma bucur, Ema! Sper sa iti reuseasca.

    Citeste si sfaturile din comentarii, poate te vor ajuta.

    Salutari!

Leave a comment